+31 (0)10 – 437 00 55 Ma - Vr 8:30 - 17:00 info@zakkencentrale.nl
Al ruim 100 jaar een begrip in de verpakkingsbranche.

Written by admin

Exim zakkencentrale kantoor

Met ruim 100 jaar ervaring in het verpakken van diverse producten in flexibele verpakkingen is Zakkencentrale een begrip in de verpakkingsbranche. Onder de naam EXIM levert Zakkencentrale naast de bekende 25 tot 50 kilogram zakken ook big bags en containerliners. Naast deze verpakkingen voor bulkgoederen worden ook verpakkingsnetten, sluit- en weegmachines en bijbehorende producten op grote schaal verkocht.

Ontstaan in 1917.

In 2017 vierde Zakkencentrale haar 100-jarige bestaan in Rotterdam, waar het bedrijf begonnen is als groothandel in bind- en paktouw. Al snel kwam hier de handel en reparatie in jute, katoenen en linnen zakken bij. Met de start van een machinefabriek in 1932 onder de naam Industriële Handelsonderneming Rotterdam werden de voornaamste activiteiten de handel in en fabricage en reparatie van zakken geschikt voor bulkgoederen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weet de Zakkencentrale als bedrijf het hoofd boven water te houden, spijtig genoeg met het verlies van maar liefst 16 werknemers. Na de bevrijding in mei 1945 kan het bedrijf zichzelf snel herpakken en weet het bovendien een snelle groei door te maken, waarbij het zich meer en meer op de internationale zakkenhandel is gaan richten.

Watersnoodramp in 1953

Zakkencentrale biedt hulp tijdens de Watersnoodramp in februari 1953 door vrijwel de gehele voorraad zakken te leveren. Deze worden gebruikt als zandzakken om dijkgaten te dichten en zwakke plekken te beschermen tegen het wassende water. Hierdoor wordt Zakkencentrale in 1954 door de overheid uitgeroepen tot “het fundament onder de Deltawerken”. Voor de bouwprojecten van dammen, stormvloedkeringen en andere waterwerken worden door Zakkencentrale kilometers in eigen huis ontwikkelde polypropyleen Aquatex matten geleverd. Deze matten dienen als fundament voor af te zinken betonblokken. Daarnaast worden enorme aantallen Julon zandzakken voor onder andere de bouw van de Grevelingendam en de waterkering bij IJmuiden geleverd.

De eerste zakken in polypropyleen

Als eerste Europese bedrijf produceert Zakkencentrale in 1964 zakken van polypropyleen. In de daaropvolgende jaren ontwikkelt het bedrijf zich tot zowel producent, leverancier als handelaar in verpakkingen. Met als hoogtepunt het winnen van de Gouden Noot in 1974, een innovatieprijs voor verpakking, voor de Quickfill. Deze nieuwste innovatie Quickfill is een zelfsluitende ventielzak.

Een nieuwe standaard op kwaliteitsgebied vestigt de Zakkencentrale in 1987 door polypropyleen zakken te ontwikkelen die zeer goed bestand zijn tegen UV-straling. Dit is vooral nuttig in warme landen waar zakken met bulkgoederen lange tijd aan zonlicht worden blootgesteld.

Suikerzakken    

De Golfoorlog in 1990

Tijdens de Golfoorlog van 1990 voorziet Zakkencentrale het Amerikaanse leger van miljoenen zakken. Zo worden er 25 / 50 kilo zakken geleverd voor de bevoorrading van de troepen en met name jute zandzakken om versterkingen te kunnen maken. Al met al een gigantisch project!

EXIM – De Big Bag Specialist

Tot 1990  bestaat het aanbod van producten van Zakkencentrale voornamelijk uit jute en polypropyleen zakken, netten en machines. Om ook aan de groeiende vraag naar grotere verpakkingen voor bulkgoederen te kunnen voldoen wordt in 1992 verpakkingsproducent Exim in Maarssen overgenomen en vervolgens naar Schiedam verplaatst. Met deze overname levert Zakkencentrale voortaan ook Big Bags in elk soort of formaat, geschikt voor het transporteren en opslaan van bulkgoederen van 250 tot zelfs 2.500 kilogram.

Zakkencentrale België  

Twee jaar later, in 1994, volgt de overname van het Belgische Swaan & Spaan International welke over haar eigen een zakkendrukkerij beschikt. Daardoor heeft Zakkencentrale met deze uitbreiding haar eigen vestiging en magazijn in België.

fibc

Zakkencentrale klaar voor de komende 100 jaar!

In de afgelopen 100 jaar zijn het materiaal en de grootte van de zakken in belangrijk mate veranderd. Mechanisatie ( kranen, heftrucks e.d.) en toepassing van polypropyleen (sterker en lichter) maken het mogelijk zakken aanzienlijk groter en lichter te maken. Ook de komende 100 jaar zullen er continu technische verbeteringen plaatsvinden, waarbij Zakkencentrale met haar innovatieve karakter continu vooraan wil blijven staan. De researchafdeling in Rotterdam is druk bezig met de ontwikkeling van duurzame verpakkingen. Een voorbeeld hiervan is de nieuw ontwikkelde kunststof pallet, gemaakt van 100% gerecycled PE/PP kunststof. Door continu te innoveren en ontwikkelen kan Zakkencentrale de ontwikkelingen in de wereldhandel en logistiek bijbenen en zijn zij zeker klaar voor de komende eeuw!

Andere Berichten

Compleet assortiment verpakkingsnetten

Zakkencentrale Nederland levert diverse soorten netverpakkingen voor de AGF branche. Afhankelijk van het de producten en het gewicht dat je gaat verpakken bieden wij een compleet assortiment verpakkingsnetten aan. Wij maken grofweg onderscheid tussen 3 type netten;...

Waarvoor gebruik ik geweven zakken?

Voor het opslaan van goederen in zakken van 25 tot 50 kilogram leveren wij diverse geweven zakken. Deze zakken zijn geschikt voor het verwerken kleinere hoeveelheden en zijn beschikbaar in diversen materialen. Wij leveren polypropyleen, jute, katoenen of gemengde...

Wat zijn Big Bags?

 Big Bags zijn grote flexibele bulk containers die geschikt zijn voor het verzamelen en transporteren van bulkgoederen. Big Bags worden op verschillende manier gebruikt, zowel voor transport als opslag van diverse materialen. Bij EXIM bieden wij een compleet...